Ward van Klinken en Marlijn Weerdenburg, hoofdrolspelers in Dear Evan Hansen

Hoe ver ga je om ‘erbij’ te horen en populair te zijn, hoe maak je je eigen waarheid en wát als dit zich tegen je keert? De musical Dear Evan Hansen laat zien en horen hoe social media een leven kunnen maken en breken. Op Broadway en West End luid bejubeld, bekroond met Tony’s, Grammy’s en Oliviers. Dear Evan Hansen gaat nu op zegetocht langs onze theaters, met Ward van Klinken en Marlijn Weerdenburg in de hoofdrollen.
Hij speelt de tiener Evan, zij zijn moeder Heidi. Een nieuw musicaltalent en een door de wol geverfde alleskunner. Samen gingen Ward en Marlijn naar Engeland om daar Dear Evan Hansen te zien. ,,Het is niet omdat we er zelf in zouden gaan spelen, maar we kwamen bijna huilend naar buiten,” vertelt Marlijn. ,,Door het verhaal, het thema, door de opbouw, het einde. En we hebben er ook ontzettend bij zitten lachen. Dear Evan Hansen heeft niet echt een klassiek feel good-einde, maar je hart stroomt over van liefde voor die jongen.”
Ward: ,,het is een zeer eigentijds coming of age-verhaal. Over de moed jezelf te kunnen en durven zijn. Dat móet worden verteld. Herkenbaar omdat heel veel kinderen en jongeren in aanraking komen met social media en ook met de onvriendelijke kanten ervan.”

Een leugen als remedie

Het verhaal – geschreven door dezelfde makers als van LaLaLand en The Greatest Showman - begint met een ogenschijnlijk onschuldig leugentje. De onzekere en sociaal onhandige zestienjarige Evan Hansen verzint een innige band met een onlangs overleden klasgenoot, over wie hij op school een speech houdt. Die speech gaat viral op social media. In zijn verlangen aansluiting te vinden, gezien te worden, vriendschappen te sluiten; de leugen blijkt het antwoord voor alles waarnaar hij op zoek was. Ineens heeft hij vrienden, ineens ziet ook Zoë hem staan, het meisje waarop hij heimelijk verliefd is.
Maar Evan kan alleen met nieuwe leugens zijn nieuwverworven status overeind houden. De druk wordt steeds groter en het wordt steeds moeilijker uit zijn zelfgesponnen web te komen, terwijl er langzaam gaten in zijn verhaal worden geschoten.
Marlijn: ,,Evan neemt verkeerde afslagen, hij doet iets wat echt niet kan en mag. Omdat hij niet alleen wil zijn. Juist die combinatie maakt dat je ondanks alles van hem gaat houden.”

Hét musicaltalent van Nederland

De muziek uit de originele Broadway-versie is inmiddels een miljard keer gestreamd. Schitterende eigentijdse nummers als Waving through a window, For forever, Sincerely me, Requiem, Disappear, You will be found, en Good for you hebben een Nederlandse vertaling gekregen.
,,Prachtig gedaan, zoals de hele Nederlandse bewerking van de musical. Met heel veel liefde voor de originele Engelse teksten” vindt Ward van Klinken. Hij werd op de jeugdtheaterschool De Springplank in Amersfoort besmet met het podiumvirus en nauwelijks was afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten, hoofdvak muziektheater, toen hij de hoofdrol in Dear Evan Hansen in de wacht sleepte.
,,Mijn debuut op het grote podium. Ja, ik lees ook dat ik tot hét musicaltalent van Nederland ben gebombardeerd. Ze leggen de druk er lekker op, maar daar blijf ik nuchter onder,” grinnikt hij.

Moeder en tienerzoon

Marlijn: ,,De nummers van Evan in deze musical zijn nagenoeg allemaal vocaal zeer uitdagend. Er zijn er maar een paar in Nederland die dit echt goed kunnen. Er waren honderden kandidaten, het vergde maanden de goeie Evan te vinden. En Ward is die goeie.”
Ward: ,,Nou ja..., ik heb ook als voordeel dat ik 24 ben en mijn lengte en jonge voorkomen meeheb. Er zijn weinig kunstgrepen nodig om mij er als een zestienjarige te laten uitzien.”
Marlijn: ,,En ik kan als 42-jarige gemakkelijk de moederrol spelen. Niet alleen op het podium, ik ontferm me daarbuiten ook een beetje over Ward. Het vak is spannend en dan direct al zo’n debuut als je net van school komt, is niet niks.”

Een duizendpoot die niet wil kiezen

Marlijn heeft ook een achtergrond aan de Fontys Hogeschool. Zij had als hoofdvak zang, maar stapte over naar de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, nadat ze met Herman van Veen op tournee was geweest. ,,Herman gaf me de raad me niet te beperken tot zang, maar ‘verhalen te gaan vertellen’. Nu ben ik een duizendpoot. Ik acteer, ik zing, ik speel in musicals, ik presenteer op tv. Heerlijk. Ik kan niet kiezen en ik wil ook niet kiezen. Toen ik hoorde dat deze productie naar Nederland kwam heb ik direct gebeld of ik op auditie mocht komen. Deze voorstelling en rol zijn zó bijzonder.”
Haar rol als Heidi, de moeder van Evan, is een hele mooie, vindt ze. ,,Het raakt me persoonlijk, omdat ik ook een kind heb met een gebruiksaanwijzing dat extra aandacht en zorg nodig heeft. Toen ik de musical voor ’t eerst zag in Engeland voelde ik de worsteling van Heidi ook. Hoe ga je als moeder om met een zoon die voor alles bang is, hoe bescherm je hem tegen alle gevaren van de echte en de digitale wereld? De mentale gezondheid van kinderen wordt door social media echt bedreigd, we moeten alert zijn.”

Een musical van deze generatie voor alle generaties

Ward: ,,maar laten we vooral niet vergeten dat Dear Evan Hansen ook een musical is waarbij je vaak zit te schateren van het lachen. We kwamen af en toe niet meer bij. Het is een musical met een maatschappelijk relevant thema, maar absoluut niet belerend. Een musical die in New York en Engeland duizenden jongeren naar de theaters lokte. Ook in Nederland is de belangstelling onder jongeren groot, merken we nu al.
 
Het is de musical van deze generatie, voor alle generaties. Ouderen die komen kijken, zullen hun kinderen en kleinkinderen misschien beter gaan begrijpen. Waarom die ‘likes’ zo belangrijk voor ze zijn, hoe de social media hun gidsen zijn om gezien te worden en ergens bij te horen. De wereld waarin wij nu opgroeien is een totaal andere dan die van de oudere generaties.”  
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Mis niets: het laatste theaternieuws, updates en info over nieuwe kaartverkoop in je inbox.

Een wekelijkse update en tips voor iedereen tussen 12 en 29 jaar.

Aanmelden

Zoeken

Agenda

Pagina's

Laat je inspireren